Omslag op huizenmarkt is een feit

Er is in korte tijd veel veranderd op de markt voor koopwoningen. In het meest recente kwartaalbericht heeft makelaarsvereniging NVM de belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen maanden op een rij gezet.

Vergrootglas op model woonwijk met huizen en bomen
Nieuws
Datum: 08-05-2023

Ondanks de hoge hypotheekrente is de koopmarkt in het eerste kwartaal van 2023 wel weer iets vriendelijker geworden. Dat concludeert de NVM op basis van een analyse van dochterbedrijf brainbay.

Meer aanbod

Het aanbod aan woningen was eind maart met 31.000 stuks bijna het dubbele ten opzichte van een jaar geleden. Toch is dat nog altijd aan de krappe kant. Helaas laten de nieuwbouwproductie en nieuwbouwverkopen een forse afname zien.

Omslag

Wie zijn huis verkoopt, krijgt gemiddeld iets minder dan de vraagprijs. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning bedroeg in de eerste drie maanden van dit jaar € 394.000. Dat is 3,6% lager dan in het vierde kwartaal 2022 en 8,2% lager dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. Volgens de NVM bevestigt dit dat de markt is omgeslagen; in 2021 stegen de prijzen nog met 20% op jaarbasis.

Evenwicht

NVM-voorzitter Lana Gerritsen ziet dat het woningaanbod groter wordt, maar vindt niet dat er al sprake is van een gezond evenwicht tussen vraag en aanbod. Kopers hebben wel iets meer keuze uit een aanbod dat beter betaalbaar is. Daar staat de sterk gestegen hypotheekrente tegenover, die hogere maandlasten tot gevolg heeft. Daardoor is er nog altijd een grote groep voor wie het lastig is om een huis te kopen.

Meer mogelijkheden

Toch zijn er meer mogelijkheden dan veel mensen zich realiseren. Bent u starter op de woningmarkt? Dan kunt u misschien een starterslening krijgen of gebruik maken van een regeling zoals die van het Nationaal Koopfonds. Wilt u daar meer over weten? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag